Titanik – Krv i čelik
Titanic: Blood and Steel

Ovo je priča o tome kako je luksuzni brod stvaran u Belfastu tokom 15 godina od 1897. godine po ceni od 105 života.

Bogatim investitorima, Titanik je bio san. Srednjoj klasi koja je bila zadužena za konstrukciju, Titanik je bio izazov. Radnicima koji su ga gradili, Titanik je bio početak revolucije. Ovo je priča o muškarcima i ženama koji su napravili, upravljali i posedovali Titanik, o njihovim ljubavima, životima i gubicima.

Serija nam daje uvid u epski proces izgradnje čuvenog broda od početka i ljudima koji su žrtvovali živote za njega, i završava se početkom plovidbe. Serija odbacije uobičajenu romantiku koja prati ovaj ’brod snova’ i iznosi stvarnost njegovog nastanka i okrutnost sveta koji je iznedrio Titanik. Priča obuhvata sve delove tadašnjeg turbulentnog društva – Belfast 1907. godine – i oslikava kako je najveći brod svih vremena ručno napravljen u gradu na ivici revolucije. Realnost stvaranja broda je možda temeljnija i privlačnija od njegove legendarne propasti.

Titanik je izgrađen u Belfastu u periodu od 1907 do 1912, godine na najvećem brodogradilištu na svetu, Harland i Vulf. Ovaj period je bio vrhunac brodskog putovanja, era samozadovoljstva i udobnosti, kao i oštrih socijalnih razlika i uobražene samodovoljnosti. To je takođe bila era u kojoj je čovečanstvo bilo u zabludi da može da pokori Prirodu. Ta era je umrla zajedno s Titanikom.


Nagrade i nominacije
Irish Film and Television Awards 2013
Nominacija IFTA Award – Best Television Drama, Best Director TV Drama
Best Makeup & Hair, Best Production Design, Best Sound
Monte-Carlo TV Festival 2012
Nagrada Golden Nymph – Outstanding European Producer (Drama Series)
Nominacija Golden Nymph – Outstanding Actress in a Drama Series (Neve Campbell)
Outstanding Actress in a Drama Series (Alessandra Mastronardi)
Outstanding Actor in a Drama Series (Kevin Zegers), Outstanding Actor in a Drama
Series (Derek Jacobi), Outstanding International Producer (Drama Series)