Sortiraj
Gomora
Režija: Stefano Sollima, Claudio Cupellini, Francesca Comencini
Godina:
2014 2015 2016
Žanr:
Drama
Triler
Opis:

Zasnovan na bestseleru Roberta Savijana i filmu Matea Garonea koji je osvojio gran pri žirija u Kanu

Ovo je insajderska priča o Kamori, žestokoj napuljskoj kriminalnoj organizaciji, ispričana iz ugla tridesetogodišnjeg Ćira, desne ruke mafijaškog kuma, Pjetra Savastana.

Kao niko drugi, Ćiro zna šta znači biti odani pripadnik klana. Ali kada vođa klana Pjetro odluči da žrtvuje mnoge bliske ljude, samo da bi poslao krvavu poruku šefu rivalskog klana Salvatoreu Konteu, nešto umre u Ćiru – jer je jedna od mnogih žrtava iznuđenog krvoprolića njegov staratelj Atilio, koji je takođe oduvek bio odani pripadnik klana. Ipak, kada je Pjetro skrajnut usled duge zatvorske kazne, Ćirov kodeks časti ga tera da se povinuje Pjetrovim naređenjima i bude mentor prvo Pjetrovom sinu Đenaru, a potom i njegovoj ženi Imi – koji su oboje naizgled nesposobni da drže konce u rukama, ali koji brzo uče… U nezavidnoj situaciji i znajući da sejanje klice haosa predstavlja najbolji način da uspostavi novi poredak, Ćiro sklapa tajni pakt sa najljućim neprijateljem klana, Konteom, što dovodi do nemilosrdnog krvoprolića izvan i unutar Savastanovog klana, i konačno, do željenog novog poretka, sa Ćirom kao novim kumom. Ali da li je zaista tako? Pjetro, koji je naizgled poludeo tokom beskrajnih meseci provedenih u samici, beži tokom prebacivanja u mentalnu kliniku. Iznenada, njegov pogled je jasan, prodoran i oštriji nego ikad – anticipirajući najkrvaviju osvetu koju je Napulj ikada video…

Jedan od najiščekivanijih dramskih serijala na svetu! – The Hollywood Reporter

Zaboravite na Sopranove, stižu Savijanovi! – Der Spiegel

Gomora je pravo gangstersko savršenstvo! – Aftonbladet

Missing, The
Režija: Tom Shankland (Sezona I), Ben Chanan (Sezona II)
Godina:
2014 2015 2016
Žanr:
Akcija
Drama
Triler
Opis:

Kompleksan, delikatno napisan i dramatičan triler koji se odigrava u dve zemlje u različitim vremenskim intervalima.

Sezona I: Nestanak petogodišnjeg Olivera Hjuza tokom odmora u Francuskoj prerasta u potragu koja će trajati godinama. „Nestanak“ je uzbudljiv i dramatičan triler koji nam otkriva šta se mota po glavi ocu Toniju, koji očajnički pokušava da pronađe izgubljenog sina. Uz pomoć lokalnog detektiva, on kreće u opsesivnu misiju da pronađe dečaka i njegove otmičare. Tonijeva iscrpna potraga postaje intrigantna slagalica sa puno obrta, narušava odnos sa ženom Emili i preti da uništi njegov život. Kompleksan i delikatan, „Nestanak“ se istovremeno odvija u dva vremenska perioda.

Sezona II: Dejvid Morisi i Kili Hoz osetiće sve nivoe žalosti kao Sem i Džema, roditelji nestale devojčice. Ali „Nestanak“ se sada menja. Ponovo pratimo dva vremenska perioda, 2003. and 2014. godinu, ali u drugoj sezoni, Semova i Džemina ćerka Alis, koja sad ima dvadesetak godina, vodi se kao nestala već 11 godina i pojaviće se u Nemačkoj. Žilijen Batist (Tchéky Karyo), detektiv iz prve sezone, vraća se da pomogne Semu i Džemi da razreše slučaj.

“‘Nestanak’ je maštovito napisana serija sa odličnom glumačkom ekipom, jezivo uverljiva i izuzetno zarazna.” – The New York Times

“Jedan od najboljih TV programa ove godine, iako je ponekad težak za gledanje.” – New York Magazine

“Jeziv i izuzetan televizijski program” – The Guardian

Rita
Režija: Lars Kaalund, Jannik Johansen, Kathrine Windfeld
Godina:
2012
Žanr:
Drama
Komedija
Opis:

Politički nekorektna danska TV serija.

Rita je nastavnica u osnovnoj školi, koja dobija pritužbe i omražena je među roditeljima, stručnjacima, protestnom generacijom šezdesetosmaša i svima koji pokušavaju da je kontrolišu. Međutim, učenici je obožavaju, jer znaju da se bori za njih. Usredsređena na školske bitke, Rita ponekad zapostavlja svoju decu koja i sama imaju probleme.

Rita je večita buntovnica, zbog čega često ulazi u konflikte, ali je to samo privremeno umiruje, jer ožiljci odrastanja uz oca tiranina nikada nisu zarasli. Ali, pakao iz detinjstva stvorio je Ritu – nepredvidivu, politički nekorektnu, borbenu. Mariju Antoanetu iz predgrađa, srednjoklasnog Hjua Hefnera. To nije najlakši put za nastavnika, ali je učenici obožavaju, možda zato što je i sama još uvek dete.

Ipak, stvari se brzo menjaju. Kada njen sin dovede kući svekra i svekrvu, ispostavlja se da je on Ritin dečko iz tinejdžerskih dana, za koga tada nije bila spremna da se veže. Fin, dobar čovek koji ju je naterao da preispita odakle potiče sav taj gnev. Sada se vratio u njen život i Rita dobija poslednju šansu da se suoči sa prošlošću koja i dalje upravlja njenim životom.

Rita je nastavnica kakvu bih obožavao. Anarhista u duši, prepametna i pomalo kučkasta. Od mene dobija 5+.” Scallywag Magazine
“Rita, opčinila si me!” – Henrik Palle, Politiken
“Preterali su s Ritom. Ali u pozitivnom smislu!” – Berlingske Tidende