Paralelne vizije

Datum: 15.11.2016
Festival Paralelne vizije – muzika i film, koprodukcioni je poduhvat Beogradskog festivala supkulture Paralel, Doma omladine Beograda i Visionary Thinking. Prvo izdanje imao je septembra 2016. Kao ideja živeo je već neku godinu pre toga, i logičan je nastavak Paralelovog programa Paradocs, u okviru koga je predstavljen niz dokumentarnih muzičkih filmova. U odnosu na Paradocs, Paralelne vizije idu korak dalje, i u svoj koncept, pored dokumentarnih, uključuju i igrane filmove, i to sve one koji na bilo koji način, posredno i neposredno, imaju veze s muzikom. Dugoročna je namera je da se ide u širinu, i da se predstave filmovi koje s muzikom povezuju različite niti. Tako su u svom prvom izadnju Paralelne vizije imale i jedan konvencionalan biografski film (Tim Maja), kao i jedan nekonvencionalan (Nina), jedan ‘produženi video spot’ (Uništeno srce) i jedan tipičan mjuzikl (Urbana porodica), jedan pravi coming-of-age s rokenrol pozadinom (Spajk Ajlend) ali i dva filma čija se povezanost s muzikom iskazuje na posve drugačiji, rekli bismo i originalan način. To su Hunky Dory, svojevrsna igrano-filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, te Uzvodna boja, čije su slike i zvuci, kako je to već po premijeri primećeno, organizovani po principima muzike, uključujući „upotrebu repeticije, ritmičke strukture i antifonije”.
I pri izboru dokumentarnih filmova načinjen je sličan pokušaj. Bilo je tu i istorije (Dobra stara Frida) i političke istorije (Zvezde iza gvozdene zavese), i socijale (Filharmonija s deponije) i aktuelnih dešavanja (Moraće prvo da nas ubiju), te fenomenologije stila života (Rokabili svet) i novih muzičkih pokreta (Favela fank, pogled iznutra).
Na isti način je vođeno računa da izabrani filmovi ne budu samo oni koji su ‘miljenici festivala’ i kritičara, već i oni koji su izazvali, kako se to uobičajeno kaže, kontroverze. Tako su se na jednom mestu našli i širom sveta nagrađivana Filharmonija s deponije – po odluci žirija festivala pobednik i prvih Paralelnih vizija – i Uzvodna boja kultnog reditelja Šejna Karuta koji kritika naprosto obožava, ali i Nina, najpre iskasapljena a onda i sahranjena od strane te iste kritike.
Izuzetno pozitivne reakcije publike obavezuju nas na još sadržajnije i sveobuhvatije druge Paralelne vizije koje će se održati septembra 2017.