Kompanija Visionary Thinking 2017. godine postaće punoletna! Već tokom svojih ranih godina nametnula se kao jedan od najznačajnijih distributera televizijskog programa u regionu zapadnog Balkana, postavši vremenom sinonim za pouzdanost i efikasnost poslovanja, kao i neprestano unapređivanje tehničkih i poslovnih standarda delovanja. Osnovana kao portugalska firma 1999. godine, Visionary Thinking je svoje distributerske aktivnosti orijentisane na prostore Iberijskog poluostrva i Latinske Amerike – gde je bila ekskluzivni zastupnik u to vreme najveće televizijske kompanije u Evropi CLT-UFA – ubrzo proširila, što je 2003. godine rezultiralo otvaranjem srpskog ogranka firme, zamišljene kao centrale operacija u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. U kratkom roku firma se nametnula kao nezaobilazan partner nizu televizijskih stanica u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj… pre svega kao nosilac prava na televizijsko emitovanje vrhunskih sportskih programa kao što su engleska Premijer liga, Bundesliga, NBA, NHL, FA Kup, engleski Liga kup, Evropsko prvenstvo u odbojci, Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu, Vimbldonski turnir i još mnogih drugih. Uspešno smo obezbedili prava na UEFA Ligu šampiona komercijalnim televizijskim stanicama u Slovačkoj, Srbiji i Crnoj Gori, prekinuvši na taj način decenijski monopol nacionalnih javnih servisa na ovu, najprestižniju fudbalsku ligu na svetu.

S druge strane, dugogodišnja saradnja s najvećim svetskim producentima i distributerima omogućila nam je da na naše teritorije dovedemo i uspešno godinama zastupamo neke od najpoznatijih svetskih televizijskih programskih brendova, kao što su “Sunđer Bob Kockalone”, “Pingvini s Madagaskara”, “Kung fu panda”… Uz to, vrhunski filmovi, mini serije i serije redovno su u našoj ponudi, što je posledica jednako uspešne, dugotrajne saradnje s najvećim svetskim kompanijama kao što su Viacom, Paramount, Universal, Beta, Lionsgate, TMG, Chello Zone (AMC) ali i malim, butik produkcijama i distributerima – Tandem, Muse, Level K – čiji programi redovno osvajaju nagrade na najuticajnijim filmskim i televizijskim festivalima širom sveta. Od samog osnivanja Visionary Thinking redovan je učesnik najznačajnijih i najvećih godišnjih televizijskih konvencija u svetu, MIPTV, MIPCOM i NATPE što je čini jedinstvenom privatnom kompanijom na ovim prostorima.

U skladu s poslovnom filozofijom insistiranja na kvalitetu pre svega, Visionary Thinking razvio je i sopstvenu butik produkciju, u okviru koje su nastali dokumentarni film “Kako postati heroj”, te televizijska serija “SFRJ za početnike”. Nagrađen na nizu međunarodnih festivala, “Heroj” je jedini srpski film do danas koji se našao u glavnoj selekciji najprestižnijeg dokumentarnog festivala na svetu, takozvanog “dokumentarnog Kana”, IDFA u Amsterdamu, koji se održava već skoro trideset godina. Ujedno, “Heroj” je i najprodavaniji srpski film u svetu poslednje decenije, a priliku da ga vidi na televizijskim ekranima imali su i gledaoci u Japanu, Australiji, Novom Zelandu, Izraelu… Šesnaestodelna serija “SFRJ za početnike” jedan je od retkih televizijskih programa nastalih u Srbiji poslednjih decenija koji je uopšte nagrađen na nekom međunarodnom festivalu, a verovatno i jedini ovdašnji televizijski program koji je dobio nagradu na američkom tlu, na prestižnom čikaškom Filmskom festivalu. Takođe, serija je – kao malo koji program proizveden posle raspada SFRJ – viđena na televizijskim stanicama širom bivše zajedničke domovine.

U saradnji s kompanijama Delta Video i Dunav Film, Visionary Thinking je pokrenuo pionirski projekat u regionu, produkciju televizijskih kanala ekskluzivno namenjenih prvoj IPTV platformi u ovom delu sveta, “Open IPTV” Telekoma Srbija. Među ovim kanalima izdvaja se Feelmax HD, prvi kanal visoke definicije u domaćoj produkciji i stoprocentnom domaćem vlasništvu. Sama kompanija Visionary Thinking u potpunosti je digitalizovana daleko pre nego što su ostale televizijske kompanije uopšte i počele da se pripremaju za – u međuvremenu zakonom obavezujuću – digitalizaciju.

Kvalitet kao zaštitni znak prepoznatljiv je i u našim aktivnostima vezanim za bioskopsku distribuciju. Orijentisani isključivo na akviziciju filmova koje volimo, nastojimo da u region dovedemo ostvarenja koja predstavljaju ono najbolje što filmski svet u ovom trenutku ima da ponudi. A 2016. smo, zajedno s Festivalom supkulture Paralel i Domom omladine Beograda, pokrenuli i Paralelne vizije, festival čiji je podnaslov Film i muzika, a koncept usmeren na predstavljanje kako igranih tako i dokumentarnih filmova koji su na bilo koji način povezani s muzikom.

Naravno, pored svih ovih aktivnosti nastojimo da – u skladu s imenom firme – neprestano razvijamo projekte koji idu ukorak s najnovijim predviđanjima o budućnosti razvoja filma i televizije. Ova mala svojevrsna laboratorija ideja je nešto na šta smo najviše ponosni i šta nas nesumnjivo čini različitim od drugih.