Napoleon
Napoleon

Priča o najmoćnijem čoveku sveta svog vremena

Niz je filmskih i televizijskih ekranizacija čija je centralna ličnost Napoleon. Ali po prvi put u ovoj mini seriji on je prikazan u svoj svojoj kompleksnosti: kao čovek sa svojim nadama i željama, jakim stranam i slabostima. I kao vojskovođa, političar i vizionar koji se vinuo visoko iznad svog okruženja i postao mit. I u politici i u ljubavi bio je veliki manipulator. Zavodio je, voleo ali i često ostavljao na cedilu brojne svoje ljubavnice. Znao je i kako da manipuliše svoj zahtevnom korzikanskom porodicom i kako najbolje da iskoristi njenu čvrstu međusobnu povezanost.

“Napoleon” nam pruža kompleksnu sliku velikog ali i kontradiktornog vladara, pokreće niz pitanja i dovodi u sumnju brojne uvrežene predstava, dajući istovremeno portret ovog velikana istorije poštujući sve poznate činjenice.

“Senzacionalna produkcija!” – DVD Talk

“Napoleon je visokobudžetni projekat, od one vrste kod koje se svakog trenutka vidi na šta su pare potrošene, prepun raskošnih, eksplozivnih akcionih scena, potpomognutih ’ol-star’ glumačkom ekipom i armijom od 20.000 statista.” – The Digital Fix


Nagrade i nominacije
7 d’Or Night 2003 – Nagrada 7 d’Or Professionals Vote: najbolja režija
Nominacija 7 d’Or Professionals Vote: najbolji scenario
Art Directors Guild 2004 – Nominacija Excellence in Production Design Award
Nagrada Bavarska TV 2003 – Nagrada Bavarian TV Award Producing
Golden Camera, Nemačka 2003 – Nagrada Golden Camera Best German TV Film
Nominacija Golden Camera Best German Actor – Sebastian Koch
Primetime Emmy Awards 2003 – Nagrada Primetime Emmy za kostimografiju;
Outstanding Miniseries
Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie – John Malkovich