Sedam i po
Seven and a Half

Sedam priča iz “kraja” koje povezuje lajt-motiv sedam smrtnih grehova, na komičan način tretiraju svakodnevicu Novobeograđana opsednutih svojim sitnim slabostima i vođenih strastima. Ništa ljudsko im nije strano i ne libe se da prelaze granice moralnog, budući da svaki od njih moral shvata na sebi svojstven način. Priča, ipak, nije moralizatorska – ona otkriva da i pored greha i grešaka postoji trenutak pročišćenja i iskupljenja junaka. Njihovi životi nisu u hrišćanskom smislu grešni, njihove slabosti svakako su posledica vremena u kome živimo i na trenutak odražavaju osećaj besciljnosti. Zato scenario neprestano poziva na smeh – ovladati svojim strahovima i problemima, nasmejati se sebi u sebi, biti autoironičan, to je način prevazilaženja sopstvene boli. Junake boli to što im tako malo a ipak dovoljno nedostaje da budu srećni.

Film je na glumačkim susretima u Nišu doneo nagradu Car Konstantin Milanu Gutoviću za najbolju mušku ulogu, nagradu Car Konstantin Miri Stupici za najbolju žensku epizodnu ulogu i nagradu FIPRESCI Nenadu Jezdiću za najbolju mušku ulogu. Na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Prva nagrada za najbolji scenario pripala je Miroslavu Momčiloviću, kao i nagrada za doprinos festivalu.

Filmu Sedam i po pripale su i četiri Zlatne mimoze na 20. Hercegnovskom filmskom festivalu – za najbolji scenario Miroslavu Momčilovuću, za kameru Dimitriju Jokoviću, za kostim Slavni Martinović i za ton Branku Đorđeviću. Filmu je pripala i tradicionalna nagrada publike “TV novosti”.