Konjanik
Horseman, The

Sredinom 18. veka južna Evropa je podeljena granicom između Mletačke republike i Turskog carstva, granicom između Hrvatske i Bosne, između hrišćanstva i islama. Dok nas junaci ove priče vuku u komplikovane i uzbudljive lavirinte svojih pojedinačnih drama, otkrivaju se koreni stoletne političke tragedije.

Nakon što je Osmansko Carstvo izgubilo u ratu s Habsburškom monarhijom i Mletačkom Republikom, sklapa se kompromisni Požarevački mir koji će razgraničiti hrišćanski i islamski živalj na tom području. Dalmacija je pripala Veneciji, a Bosna Turcima. Na Božić, otac Revač odluči da ispeči ovcu svojoj deci, Petru i Ivanu, no kako ovcu ukrade iz venecijanske tvrđave Nečven, zapovednik ga za kaznu ubije i zapali kuću. Petar i Ivan postaju siročad te ih spašava fratar koji ih odvodi travaru. Petar odraste i zaposli se kao venecijanski konjanik na granici dok Ivan postaje monah Nikodem.

Pogranični aga Mujaga Lalić pljačka sve što je vredno na obe strane granice, kako bi skupio novac za prošnju lepe Lejle, kćeri duvanjskog Džafer-bega. Petar dobije zapoved da ubije Mujagu, no upravo kada dobije priliku za to, predomisli se i pokloni mu život. Mujaga ga stoga prihvati kao prijatelja te ga odvede u Bosnu, u Osmansko Carstvo. Petar prelazi na islamsku veru i ubrzo upoznaje begovu kćer Lejlu, te se zaljubi u nju….

U ovoj mešavini krvi, seksa, vere i politike učestvovalo je 75 glumaca u glavnim i sporednim ulogama.


Nagrade
Mar del Plata Film Festival
2004 – nominacija za Najbolji film -Branko Ivanda
Pulski filmski festival
2003 – Zlatna arena za sporednu ulogu – Danko Ljuština
WorldFest Houston
2006 – Rusko-američka nagrada za najbolji strani film