Buka iz komšiluka
Neighboring Sounds

Ruralno i urbano, granice poseda i krvne osvete, porodične istorije i sitne borbe… u filmu koji potvrđuje da je Brazil mesto gde je krv jača i mutnija od vode, čak i u domovima koji deluju tako čisto, belo i bezbedno.

Istorija nasilja i ugnjetavanja preti da zahvati bogati primorski gradić u uzbudljivom debitantskom ostvarenju Klebera Mendose Filja. Uočljiva nelagoda se uvukla u primorski gradić Resife u Brazilu. U ovom kraju žive imućne porodice i sluge koje rade za njih, ali kvartom upravlja stari gazda sa sinovima. Međutim, dolazak firme koja se bavim privatnim obezbeđenjem, kako bi zaštitila stanovnike od učestalog sitnog kriminala, otkriće strahove, strepnje i ogorčenost ovog podeljenog društva koje nije raskrstilo sa problematičnom prošlošću.

Jedan od najsnažnijih filmskih debija u protekloj deceniji. – Los Angeles Times

Impresivan debitantski film Klebera Mendose Filja. – Empire Magazine

Uzbudljiv i izuzetno obećavajući film. – Daily Telegraph


Nagrade
30 nagrada i 13 nominacija uključujući: nagradu Cinema Brazil za najbolji scenario 2014. godine; nagradu publike na filmskom festivalu u Gramadu 2012. godine; APRECI nagradu za najbolji film na Festivalu latinoameričkog filma u Limi; Nagradu za scenario na Latinoameričkom filmskom festivalu u Ljeidi 2013; Nagrade Première Brazil za najbolji film i najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Rio de Žaneiru; FIPRESCI nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu 2012; Nagradu APCA Udruženja umetničkih kritičara Sao Paula za najbolji film i najbolju režiju 2014; Nagradu TFCA Udruženja filmskih kritičara Toronta 2014. za najbolji debitantski dugometražni film; Drugo mesto u izboru za VVFP nagradu za najbolji debitantski film po izboru magazina Village Voice