Prvi svetski rat – Rat za okončanje svih ratova
World War I – The War to End All Wars

Dok je trajao delovao je kao beskrajan pakao na zemlji. U svakom slučaju Prvi svetski rat oblikovao je 20. stoleće.

Nikada pre u istoriji sveta sveta nije toliko zemalja učestvovalo u jednom ratnom sukobu, niti su se vojnici borili na bojištima toliko daleko od svojih kuća. I nikada do tada toliko vojnika i civila nije izgubilo živote u jednom ratu. Putovanje kroz rovove “rata koji će okončati sve ratove”, u deset jednočasovnih epizoda daje sveobuhvatnu i potresnu sliku strahota Prvog svetskog rata, pre svega kroz retke autentične snimke bitaka i intervjue s veteranima. Više od istorijske ili vojne serije, ovo je pre svega svođenje računa zarad konačnog definisanja jednog tako bitnog razdoblja i čitave istorije ali i vremena u kojem živimo.

Serija nas vodi od događaja koji su prethodili ratu, neposrednog povoda u vidu atentata na Franju Ferdinanda u Sarajevu pa sve do završnih dana rata i očajničkih borbi 1918. na zapadnom frontu i pokolja u Rusiji. Posebno je jedinstven i impresivan deo posvećen vazdušnim borbama, prvi put vođenim u jednom velikom ratu.

This is more than a historical or military account of WWI; it is a riveting and personal account of a defining moment in world history. Never before in the history of the world had so many countries fought on so many far-flung battlefields. Never had so many soldiers lost their lives. Never had there been such an unending hell-on-earth. Never has there been such a remarkable look at ‘The War to End All Wars’. – Amazon.com