Profesor Baltazar
Professor Balthazar

Profesor Baltazar je simpatični naučnik koji rešava probleme svojih sugrađana uz pomoć komplikovane mašine, ali pre svega uz maštu i puno pozitivne energije. On je glavni lik iz serije kultnih crtanih filmova u kojima nema nasilja i gde se svi problemi rešavaju na human i prihvatljiv, baltazarski način.

Ljubitelj je prirode i svih živih bića, borac za dobro i protiv zla, ekolog, propagator znanja, tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan.

Serija je do danas ostala najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić a u celom projektu učestvovala je ekipa od dvadeset ljudi među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek. Posebno mesto predstavlja nezaboravna muzika Tomice Simovića.

Serija je postala vrlo popularna, a zabeležila je sjajan uspeh i u inostranstvu, s obzirom da je emitovana, izmedju ostalih zemalja, i u Danskoj, Finskoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Portugalu, Švedskoj, Iranu, Sjedinjenim državama, Australiji, Novom Zelandu…

Svih 59 epizoda je restaurirano i prebačeno u digitalni format. Projekt digitalizacije i restauracije Baltazara podrazumevao je “obnovu” više od 720.000 sličica.


Nagrade
Maestro Koko: SREBRNI LAV, Venecija 1969., SREBRNI HUGO, Chicago 1969.
Leteći Fabijan: DIPLOMA, Trst 1969., DIPLOMA, Gijon 1969., DIPLOMA, San Sebastian 1970.
Vjetrovita priča: MOLINILIO DE LA PLATA, Barcelona 1971., DIPLOMA, Gijon 1969., DIPLOMA, Trst 1969.
Horacijev uspon i pad: DIPLOMA, Mamaja 1970.
Martin na vrhu: DIPLOMA, Mamaja 1970.